qÖÖlp Graupe | Ceccaldi | Lillinger | Ceccaldi

BMCCD257 2019

Egy előre felcímkézett skatulyát aligha fogunk ennek az elképesztő zenének találni. Számos műfaj feltűnik, rock-minták, a jazz ’instant composingja’, minimál zene, folk-forgácsok, kortárs kamarazene, amelyek sorra felbukkannak, majd nyomban elillannak és helyet adnak egy újabbnak.


Előadók

Théo Ceccaldi – hegedű
Valentin Ceccaldi – cselló
Ronny Graupe – gitár
Christian Lillinger – dob


Produkciós adatok

Kompozíciók: Ronny Graupe (1, 4, 6, 10), Théo Ceccaldi (2, 7, 9) és Christian Lillinger (3, 8);
5. track 5: közös improvizáció
Felvétel: Szabó Viktor, BMC Stúdió, Budapest, 2017. július 17-20.
Keverés és master: Szabó Viktor

Borító: Huszár László / Greenroom 

Producer: Gőz László
Label manager: Bognár Tamás


Ajánlók

Henning Bolte - Europe Jazz Media Chart - October 2019 (en)

Ken Waxman - the Whole Note (en)

Franpi Barriaux - Citizen Jazz (fr)

Mathias Bäumel - JazzZeitung (de)

Z. K. Slabý - UNI (pdf) (cz)

Peter Dobšinský - skJazz.sk **** (sk)

Matti Komulainen - Hifimaailma (fin)

Máté J. György - Gramofon **** (hu)

Olasz Sándor - Riff.hu (hu)

Bereczki Bálint - Jazzma.hu (hu)

Komlós József JR - Alföldi Régió Magazin (hu)


3500 HUF 11 EUR

qÖÖlp: Graupe | Ceccaldi | Lillinger | Ceccaldi

01 Riding the Tiger 5:04
02 Il se trouve que les oreilles n'ont pas de paupieres 11:23
03 Toronto 4:11
04 Baba Jaga 4:01
05 Get Together 1:55
06 Those 1:35
07 WröökJ 4:38
08 7 4:18
09 Mermaids and Sperm Whales 11:24
10 Listen 2:16
Teljes idő 50:49

Online terjesztők listájaAZ EGYSZERŰ IGAZSÁGOKNÁL JÓVAL TÖBB

Egy előre felcímkézett skatulyát aligha fogunk ennek az elképesztő zenének találni. Számos műfaj feltűnik, rock-minták, a jazz ’instant composingja’, minimál zene, folk-forgácsok, kortárs kamarazene, amelyek sorra felbukkannak, majd nyomban elillannak és helyet adnak egy újabbnak. Ennek a zenének nem kell extra díszítés, a stop and go mind egy nagy közös folyóban egyesül, ugyanakkor semmi sem tetszőleges. Ehhez a hullámzó-változó játékhoz megtalálták az ideális formációt: három húros és egy ütőhangszerest, mely épp olyan szokatlan, mint maga a zene.

Ronny Graupe az új német jazz egyik legmarkánsabb gitár-individualistája. Minimum. Előre sosem kiszámítható játéka éles, sallangoktól mentes, sokarcú, ami a száguldás és a kontempláció között is tiszta, világos marad. Christian Lillinger az ütőhangszereknél gyakran több, mint pusztán a szövetségese. Mindketten a gyors reagálású együttjátszás mesterei, amely sosem elégszik meg az egyszerű igazságokkal. A francia testvérpárban, a csellista Valentin és a hegedűs Théo Ceccaldiban igazi lelki rokonokra találtak. A kvartett ötlete eredetileg Théo Ceccalditól származott. Ronny Graupe már ismerte Ceccaldit, mert játszottak együtt más formációkban, és akárcsak testvére, Valentin, Théo is aktív tagja más bandáknak, például a Théo Ceccaldi Triónak, a la Scala-nak, a Freaks-nek, a Velvet Revolutionnek, a Joëlle Léandre Tentetnek és Sylvain Darrifourcq In Love With-jének. Mindketten tagjai a francia Tricollectif művészkollektívának. Théo Ceccaldi 2017-ben megkapta a francia „Victoires du jazz”-on „Az év felfedezettje” díjat. Ceccaldiék jóval a közös játék előtt felfigyeltek Lillingerre és Graupéra a berlini Gropper/Graupe/Lillinger (ex-Hyperactive Kid) trió párizsi koncertjén.

Christian Lillinger 2017-ben megkapta a Délnémet Rádió jazzdíját, az SWR Jazzpreist. Plaist nevű lemezcégével muzsikusként és producerként egyaránt tevékeny. Ronny Graupe jelenleg a 2003- ban alapított triójára, a Ronny Graupes Spoomra koncentrál, amely 2018-ban Christian Weidner altszaxofonossal kvartetté bővült, valamint a Lucia Cadotsch és Manon Kahle énekesnőkkel fellépő Yellow Bird nevű folk-bandájára.

Philippe Ochem, a Jazzdor Strasbourg–Berlin jazzfesztivál igazgatója kezdeményezésére a programot, amelyen a művészek több napon át dolgoztak a párizsi Goethe Intézetben töltött próbaidőszak alatt 2016 május-júniusában, a Jazzdor Berlin Fesztivál egyik koncertjén felvették és CD-n megjelentették. Jelen volt ezen a koncerten Wallner György is a Budapest Music Centerből, aki ezután meghívta a művészeket, hogy első stúdióalbumukat Budapesten rögzítsék.

Közös kvartettjük, a qÖÖlp nem csupán egy másik formáció. Túlfűtött akció és érzékeny introspekció egyaránt jellemzi játékukat. Hihetetlenül sűrűre szövik a zenéjüket: lidérces, egyre nyomasztóbb, azután gyengéden offenzív. Mind a négyen tudják, hogy néha túl sokat is lehet játszani, ehelyett ők inkább egy teljességgel új teret alkotnak meg, melyet aztán keresztül-kasul bejárnak s cizellált és lebilincselő ütemformáik szakadatlan morzejeleivel adnak róla hírt.

Friss, releváns, gondolatoktól feszülő zene, absztrakt és mégis parázslóan lélekkel teli, amely energikus szépséget áraszt, a kitaposott utakon túl.

Ulrich Steinmetzger
Fordítás: Rácz Judit

Kapcsolódó albumok