Szent Efrém Férfikar Orientale Lumen III

BMCCD251 2017

Az Orientale Lumen sorozat harmadik részeként megjelenő album az elmúlt két év hangversenyeinek emlékezetes perceit idézi föl a Szent Efrém Férfikar és jeles vendégművészek előadásában.


Előadók

Szent Efrém Férfikar
művészeti vezető: Bubnó Tamás

Vendégművészek:
Abeer Nehme
Amadinda Ütőegyüttes
Szokolay Dongó Balázs
Lautitia Kóruscsalád
Kocsis Fülöp, a Magyar Görögkatolikus Metropólia érseke
Optina Pustyn Férfikar
Művészeti vezető: Alexander Szemjonov
Orosz Ortodox Szólisták Férfikara
Művészeti vezető: Georgij Szmirnov


Produkciós adatok

Felvétel: Szent István Bazilika, Budapest, 2015. január 11., 2015. április 12., 2015. május 31., 2016. január 10., 2016. május 1., 2016. június 20.
Zenei rendező: Alpár Tibor, Bárány Gusztáv
Hangmérnök: Horváth Tamás, Kuklis Béla, László Zoltán, Papp Sándor
Editálás: Arany Timea 

Borító: Huszár László / Greenroom 

Producer: Gőz László
Label manager: Bognár Tamás


Ajánlók

Kovács Ilona - Gramofon ***** (hu)

Czékus Mihály - Hangzásvilág Magazin (hu)

Komlós József Jr. - Kecskemét Online (hu)


3500 HUF 11 EUR

Orientale Lumen III

01 Mihail Glinka (1804-1857): Kerub ének 4:59
02 Aal haw tarayk - ősi arámi ortodox dallam 8:35
03 Húsvéti harang-ima 1:46
04 Feltámadt Krisztus (Húsvéti tropár) 3:25
05 Interludium népi furulyára 2:15
06 Bubnó Tamás (1957): Boldogok mindnyájan 2:23
07 Grigorij Lvovszkij (1830-1894): Uram irgalmazz 2:03
08 Pavel Csesznokov (1877-1944): Téged éneklünk 3:04
09 Elliot Cole (1984): Posztludiumok 5:32
10 Georgij Szviridov (1915-2001) - arr. Alekszandr Szemenyov: Szent Szeretet 3:14
11 Harang-ima 0:47
12 Alekszander Szemjonov arr. (1974): A te születésed Krisztus Istenünk 1:00
13 Sztanyiszlav Ljudkevics (1879-1979) arr.: Csodáknak csodája 2:17
14 Alekszandr Szemjonov arr.: Az ég és a föld 2:25
15 Philipp György (1982): Karácsonyi harang-ima 2:25
16 Pavel Csesznokov: Az örök elhatározást 3:55
17 Bubnó Márk (1981): Az örömhírvétel harangjai 0:51
18 Leonyid Kulikovoj (1976) arr.: Jött a három király 2:13
19 Bubnó Márk: Kicsi lány 1:00
20 Philipp György: Ének, énekecske 1:38
21 Hegumen Feofan Ziborov (1971): Krisztus születik 3:55
Teljes idő 59:42

Online terjesztők listájaORIENTALE LUMEN III (KELET VILÁGOSSÁGA)

Ha különböző koncertekből összeállított és különböző stílusokat és előadókat fölvonultató válogatáslemez harmadik kiadását is sokan várják és remélik – szinte követelik –, az mindenképpen igazolja a koncertsorozat, s az abból készült kiadványok szükségességét.

Nagy öröm ez nekünk, hogy közönségünk így várja az új CD-t, s ezért boldogan adjuk közre az Orientale Lumen (Kelet világossága) hangversenysorozat 2015-ös és 2016-os évadából összeállított Orientale Lumen III albumot.

A 2012-ben kiadott első lemez tartalmában és szerkezetében egyaránt mintául szolgál a későbbi kiadványoknak: ezen a Szent Efrém Férfikar mellett hallhatjuk a sorozat neves vendégművészeit, Jevgenyij Nyesztyerenkot, Sebestyén Mártát, Szabóki Tündét és Kocsis Fülöp metropolitát.

A 2015-ben megjelent folytatás dupla lemez lett, s nagy siker a bizánci zenét kedvelők körében. A brit Choir and Organ szaklap a megtisztelő: „Az év egyik legjobb kórusfelvétele” mondattal ajánlotta olvasói figyelmébe, ami a házigazda férfikar, s a vendégként fellépő Sebestyén Márta, Nektaria Karantzi, Szabóki Tünde, Fokanov Anatolij, Dragoslav Pavle Aksentijević, Kocsis Fülöp metropolita, a NIKA Kamarakórus, a Barilli Nőikar (Tasić Katalin), a Moszkvai Patriarchátus Orthodox Kórusa (Anatolij Grindenko) számára is nagyszerű érzés és elismerés.

2017-ben pedig – ezúttal is a Magyar Fejlesztési Bank nagylelkű támogatásának segítségével – kézbe adhatjuk a sorozat harmadik részét, amely az elmúlt két év hangversenyeinek emlékezetes perceit idézi föl a Szent Efrém Férfikar és jeles vendégművészek előadásában. Reméljük, hogy összeállításunkat hallgatva koncertlátogató barátaink, hallgatóink visszaemlékeznek majd az Orientale Lumen hangversenyek egyedi miliőjére, azok pedig, akik eddig még nem jutottak el előadásainkra, talán kedvet éreznek majd sorozatunk jövőbéli hangversenyeinek meghallgatására.

Bubnó Tamás
művészeti vezető


Az album közreműködői:
 
Az OROSZ ORTODOX SZÓLISTÁK FÉRFIKARA 1992-ben alakult meg, vezetőjük Georgij Szmirnov, aki Moszkva templomainak és monostorainak legjobb énekeseit hívta meg az együttesbe, hogy ünnepélyes istentiszteleteken és hangversenyeken énekeljenek. Ma a férfikar Oroszország egyik legkiválóbb vokális együttese: nagy sikerrel lépnek föl hazájukban és a világ számos pontján, az orosz és a nemzetközi sajtóban kiváló kritikákat kapnak fellépéseik, lemezeik.

Az utóbbi időben az Orosz Ortodox Szólisták fölléptek a Marktoberhoff-i Egyházzenei Fesztiválon, a Rigai Katedrálisban, valamint Belgiumban, Norvégiában, Svájcban és az USA-ban. Ugyancsak énekeltek a Csillagok a Kremlben elnevezésű híres jótékonysági eseményen.


Az OPTINA PUSTYN FÉRFIKAR 1996-ban alakult a szentpétervári Vasziljevszkij-szigeten található Istenszülő elszenderedése-templomban. A kórus az ősi orosz énekstílusokon kívül görög, szerb, bolgár, grúz és más nemzetek ortodox énekkultúrájából is gyakran válogat koncertjein, illetve orosz zeneszerzők modern vallásos műveit is rendszeresen előadják.

Az együttes alapítója és művészeti vezetője Alekszander Szemjonov, aki a Szentpétervári Konzervatóriumon szerzett diplomát kórusvezetőként. Több mint két évtizedes pályafutása során az Optina Pustyn harmincnál is több orosz városban adott koncertet, illetve sikeres turnékon vettek részt Belgiumban, Magyarországon, Németországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Kínában, Kolumbiában, Norvégiában, Szerbiában, Montenegróban, Finnországban, Franciaországban, Svédorszában, Észtországban és Ukrajnában.


ABEER NEHME, a nemzetközi hírű crossover énekes, pályája során egyedülállóan széleskörű ismereteket szerzett az arab, arámi és nyugati vallásos zenék elméletében és előadási gyakorlatában egyaránt. Repertoárjában fellelhető az autentikus arab ‘tarab’, a hagyományos közel-keleti népzene, arab-andalúziai dalok, ősi szír és maronita énekek, operaáriák és a nyugati zene is. Az énekesnő több mint 14 nyelven énekel.
Abeer Nehme számos nemzetközi fesztiválon lépett fel, mint amilyen a párizsi „Festival les Orientales”, a royaimont-i Nemzetközi Zenei Fesztivál és Konferencia, a portugál Festival Evora, a belga Brussles Palace Flagley International Festival, a szíriai 19. Bosra Nemzetközi Fesztivál, a Baalbeck Nemzetközi Fesztivál Libanonban, a World Sacred Music fesztiválon a marokkói Fes-ben a Szent Efrém Férfikarral, valamint szerepelt a Beiteddine International Art Festival két nyitóestjén, szintén Libanonban.


A LAUTITIA KÓRUSCSALÁD 1959-ben alakult Kissné Weiser Katalin vezetésével, s az elmúlt fél évszázadban számos nemzetközi és hazai sikeres szereplést tudhat maga mögött. (Korábban Bányai Júlia Általános Iskola Gyermekkara néven).
2006 óta a vezetőjük Nemes József, aki korábban maga is a kórus tagja volt. A gyerekkarban 10-16 éves korig énekelnek a tanulók, s ha úgy gondolják, folytathatják az éneklést az ifjúsági vegyeskarban. A tagokat a zene szeretete, valamint az egymás iránti tisztelet tartja össze és motiválja őket a folyamatos, igényes zenei munkára. A Lautitia Kóruscsalád otthona a Debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola. Az együttesek számos nagyhírű európai kórusverseny nyertesei és díjazottjai (Arezzo, Budapest, Graz).


Az AMADINDA ÜTŐEGYÜTTES tagjai – Rácz Zoltán, Váczi Zoltán, Bojtos Károly és Holló Aurél – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezték tanulmányaikat. Az együttes megalakulásakor két fontos célkitűzést állított működésének középpontjába. Egyfelől az addig Magyarországon még előadatlan, ugyanakkor addigra már klasszikussá vált ütőhangszeres repertoár bemutatását, másfelől a magyar zeneszerzők ütőhangszeres műveinek hazai és külföldi megismertetését.
A 90-es évek második felében három új, markáns célkitűzés jelent meg az együttes munkásságában: A tradicionális ütőhangszeres kultúrák kutatása, az együttes tagjainak zeneszerzői tevékenysége, valamint korábbi zenetörténeti korszakok darabjainak ütőhangszeres átiratban való megszólaltatása. Ennek eredményeképpen az Amadinda repertoárja négy földrész tradicionális zenéivel, Váczi Zoltán és Holló Aurél beFORe JOHN című kilenc darabot felölelő ciklusával, Ravel, Debussy, Muszorgszkij, Bartók Béla, George Gershwin és több más klasszikus zeneszerző darabjainak átirataival gazdagodott.
Az Amadinda együttes az elmúlt 30 évben olyan elismert művészekkel dolgozhatott együtt, mint Kocsis Zoltán, Schiff András, Marton Éva, Kurtág György, Eötvös Péter, Presser Gábor, Keller András, Paul Hillier, Rivka Golani és James Wood. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát, a világ egyik legeredetibb, legsokoldalúbb ütőhangszeres együtteseként tartja számon a nemzetközi szakmai közvélemény.


SZOKOLAY DONGÓ BALÁZS népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán és szaxofonon. A kárpát-medencei folklór mélyebb tanulmányozása során kezdett népzene feldolgozással foglalkozni. Így születtek saját kompozíciói és azok az improvizatív zenei alapok, amelyek magukon hordozzák a régmúlt zenei kultúráját, ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek. Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek. Fontos megemlíteni azt a műhelymunkát, amelyben a népzene a történeti zenében és az improvizációban teljesedik ki. A koncertezés mellett zeneszerzéssel és alkalmazott zeneírással (tánc- és bábszínházi zenék) is foglalkozik.
1994-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere cím birtokosa. 2001-ben Glasgowban, az „Academy of Music and Drama” Népzenei Tanszékén adott szólókoncertet magyar és horvát dudán. 2003-tól 2007-ig az Óbudai Népzenei Iskola dudatanára. 2005-ben Artisjus-díjat, 2016-ban Prima-díjat kapott.


KOCSIS FÜLÖP a Magyar Görögkatolikus Metropólia érseke, szerzetes-pap. Szívügye a keleti keresztény egyházi ének magas szintű művelése és oktatása, istentiszteleti és hangverseny keretben történő méltó megszólaltatása. A Szent Efrém Férfikarral rendszeresen munkálkodnak együtt ezen a területen. 2009-ben görögkatolikus kántor-szakot indított a nyíregyházi Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán, s ezzel felsőoktatási szintre emelte a hazai bizánci liturgikus énekoktatást, melynek vezetője Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar karnagya.


SZENT EFRÉM FÉRFIKAR
Az a capella zene reneszánszát éli napjainkban, a Szent Efrém Férfikar pedig a lehető legnagyobb lelkesedéssel és céltudatossággal végzi missziós munkáját a vokális zene széleskörű népszerűsítése érdekében.
A Liszt- és Magyarország Érdemes Művésze díjas Bubnó Tamás azért alakította meg 2002-ben az együttest, hogy a bizánci zenekultúra sokszínűségét megmutassák a nagyvilágnak, de az időközben Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé váló Szent Efrém Férfikar repertoárja rendkívül sokszínűvé vált – köszönhetően a tagság különleges zenei és kamarazenei képességeinek. Egyházzene a középkortól napjainkig, kortárs kompozíciók, popzenei feldolgozások, gospelek és a magyar zeneszerző-óriások (elsősorban Liszt és Bartók) művei mind meghallgathatók a Szent Efrém Férfikar előadásában.
Az együttes utolsó két lemeze, az Orientale Lumen II és a Bartók & Folk rendkívül jó kritikákat kapott a hazai és a nemzetközi szaksajtóban egyaránt. A budapesti Szent István Bazilikában tartott Orientale Lumen-sorozat koncertjei, amelyek jelen kiadvány alapjául is szolgálnak, három éve teltházasak. A Szent Efrém Férfikar számos neves külföldi és hazai muzsikussal lépett fel, mint például Abeer Nehme, az Amadinda Ütőegyüttes, Sebestyén Márta, a King’s Singers, Jevgenyij Nyesztyerenko, Keller András és a Concerto Budapest, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar és még rengeteg különleges kvalitású zenész és együttes.
 

Az album programja:
 
1. Mihail Glinka (1804-1857): Kerub ének
A nagy orosz mester egyetlen liturgikus műve, szövege Aranyszájú Szent János liturgiájából való. Hatszólamú alkotás, melyben a liturgiát felidéző papi és a diakónusi fennhangok is megszólalnak.
Viszló István, Laborfalvi Soós Béla, Szent Efrém Férfikar, Bubnó Tamás
 
2. Aal haw tarayk – Szent Péter panasza
Több mint 1000 esztendős, ősi arámi ortodox dallam, szövege Simon Péter apostol szavait idézi: „A Föld és a Menny értem sírnak, mert elvesztettem a Mennyország kulcsát! Ó Uram, nyisd meg nékem…”
Abeer Nehme, Bubnó Lőrinc (furulya), Bubnó Tamás (symantron), Szent Efrém Férfikar
 
3. Húsvéti harang-ima
A harangokra és csengőkre komponált, vagy improvizált közjátékok, az úgynevezett harang-imák az Orientale Lumen koncerteken rendszeresen felhangzó zenei betétek.
Szent Efrém Férfikar
 
4. al-Masīḥ qām – Feltámadt Krisztus (Húsvéti tropár)
A húsvét fő éneke a közel-keleti keresztény hagyományból hangzik el, arab és görög nyelven: „Feltámadt Krisztus halottaiból, legyőzte halállal a halált és a sírban lévőknek életet ajándékozott.”
Abeer Nehme, Szent Efrém Férfikar
 
5. Interludium népi furulyára
Az ősi húsvéti énekre adott hangszeres reflexió a népi fúvóshangszerek kiváló magyar mesterétől.
Szokolay Dongó Balázs
 
6. Bubnó Tamás (1957): Boldogok mindnyájan (127. zsoltár)
Magyar görögkatolikus dallamra komponált motetta az esküvői szertartás bevonuló zsoltárának szövegére.
Szent Efrém Férfikar, Bubnó Tamás
 
7. Grigorij Lvovszkij (1830-1894): Uram irgalmazz
Az őskeresztény akklamáció – Uram irgalmazz – szavaira készült virtuóz kompozíció, mely válasz Fülöp metropolita fennhangjára.
Kocsis Fülöp metropolita, Szent Efrém Férfikar, Bubnó Tamás
 
8. Pavel Csesznokov (1877-1944): Téged éneklünk
Az orosz ortodox zene egyik legkiválóbb mesterének csöndes, liturgikus tételét a debreceni gyerekek és a budapesti férfiak közös előadásában halljuk: „Téged éneklünk, téged áldunk, néked hálát adunk Urunk és imádunk téged, Istenünk.”
Lautitia kóruscsalád, Szent Efrém Férfikar, Nemes József
 
9. Elliot Cole (1984): Posztludiumok
A csöndes ima instrumentális továbbgondolása ez a két tétel az amerikai fiatal komponista-generáció jeles képviselőjétől.
Amadinda ütőegyüttes
 
10. Georgij Szviridov (1915-2001) – arr. Alekszander Szemjonov: Szent Szeretet
A finom és éteri hangzású kompozíció Alekszej Tolsztoj Fjodor Joannovics cár című művének szövegére készült.
Alekszander Gorbatenko, Optina Pustyn Férfikar, Alekszander Szemjonov
 
11. Harang-ima
Szent Efrém Férfikar
 
12. Alekszander Szemjonov arr. (1974): A te születésed Krisztus Istenünk
Karácsony ünnepének örömöt sugárzó tropárját az Optina Pustyn Férfikar művészeti vezetőjének harmonizálásában halljuk, melyet a szentpétervári és a budapesti együttes közösen ad elő.
Optina Pustyn Férfikar, Szent Efrém Férfikar, Alekszander Szemjonov
 
13. Sztanyiszlav Ljudkevics (1879-1979) arr.: Csodáknak csodája
A közkedvelt karácsonyi kántáló éneket a jeles ukrán mester egyszerű és kedves feldolgozásában halljuk.
Optina Pustyn Férfikar, Szent Efrém Férfikar, Alekszander Szemjonov
 
14. Alekszander Szemjonov arr.: Az ég és a föld
Az egyik legnépszerűbb szláv karácsonyi kántáló ének, mely jól ismert a magyar görögkatolikus folklórban is: sodró lendületű örömujjongás Krisztus születésén.
Optina Pustyn Férfikar, Szent Efrém Férfikar, Alekszander Szemjonov
 
15. Philipp György (1982): Karácsonyi harang-ima
Szent Efrém Férfikar
 
16. Pavel Csesznokov: Az örök elhatározást
Az Örömhírvétel ünnep előesti vecsernyéjének himnusza Gábriel arkangyal és a Szent Szűz találkozásának képét idézi föl az orosz mester bariton szólóra és férfikarra írt magasztos, áradó zeneiségű művében.
Laborfalvi Soós Béla, Szent Efrém Férfikar
 
17. Bubnó Márk (1981): Az örömhírvétel harangjai
Szent Efrém Férfikar
 
18. Leonyid Kulikovoj (1976) arr.: Jött a három király
A napkeleti bölcsek imádják és éltetik a megszületett Megváltót ebben a régi ukrán karácsonyi kancióban, melynek háromszólamú feldolgozása hangzik most el.
Orosz Ortodox Szólisták Férfikara, Szent Efrém Férfikar, Bubnó Tamás
 
19. Bubnó Márk arr.: Mal’ka moma dvori mete (Kicsi lány)
Kétszólamú bolgár kántáló-dalocska a karácsonyt váró és az ünnepre készülő kislányról.
Bubnó Márk, Bubnó Tamás
 
20. Philipp György arr. (1982): Ének, énekecske
Ukrán ünnepköszöntő ének, mely szerte a világon nagy népszerűségnek örvend. Most a fiatal magyar énekes- zeneszerző négyszólamú feldolgozásában halljuk a moszkvai és a budapesti együttes közös előadásában.
Orosz Ortodox Szólisták Férfikara, Szent Efrém Férfikar, Bubnó Tamás
 
21. Hegumen Feofan Ziborov (1971): Krisztus születik
Dicsőség a megszületett Krisztusnak! Az orosz szerzetes-komponista himnuszával zárul a karácsonyi ünnepet köszöntő művek sora, s egyben az Orientale Lumen sorozat 2015-ös és 2016-os hangversenyeiből összeállított CD-válogatás.
Juvenalij archidiakónus, Orosz Ortodox Szólisták Férfikara, Szent Efrém Férfikar, Georgij Szmirnov
 
 

Kapcsolódó albumok