Hírek

Díjak Két lemezünket díjazta a Citizen Jazz

A BMC Records két nemrég megjelent kiadványa is elnyerte a francia jazzvilág egyik legrangosabb minősítését: a Cimbiózis Trió és a Ligeti Ensemble közös lemeze, a Responses to Ligeti, illetve a FUR trió Bond című albuma is bekerült a Citizen Jazz ÉLU válogatásába.

Lukács Miklós Cimbiózis Trió – Ligeti Ensemble: Responses to Ligeti
Ligeti György születésének centenáriumán készült az a különleges lemez, amelyen Lukács Miklós jazz, kortárs zene és improvizáció között egyensúlyozó Cimbiózis Triója, illetve a kortárs zenére szakosodott Ligeti Ensemble fogalmazza meg válaszait a Tíz darab fúvósötösre című műben felvetett kérdésekre. A Keller András és Rácz Zoltán által életre hívott, a Concerto Budapest égisze alatt működő Ligeti Ensemble zenészei szólaltatják meg a tíz fúvósötöstételt, amelyekre Lukács Miklós Cimbiózis Triója felel, elmosva a kortárs zene és jazz között sokszor amúgy is oly vékony határvonalat. A Cimbiózis Trió átirat helyett arra keresett módokat, hogy párbeszédre lépjen Ligeti zenéjével, ami elő- és utójátékok formájában, különböző hangulatok és színek zenei kibontásában, a 7. tétel során pedig a fúvósötössel szimultán játék dimenzióváltó erejében valósul meg. Az együttműködést Lukács Miklós álmodta meg a BMC felkérésére, és miután a két zenekar 2023 májusában a Ligeti 100 fesztiválon bemutatta az anyagot, stúdióba is vonultak – ennek eredményét ismerhette meg a közönség 2024 februárjában, most pedig a Citizen Jazz kritikusa is méltatta a lemezt.

FUR: Bond
Hélène Duret francia-belga FUR triója második albumával csatlakozott a BMC Records katalógusához, a Bond egy hónappal megjelenése után fel is került a Citizen Jazz ÉLU listájára. A lemez anyaga színtiszta jazz, amelyben ugyanakkor a hallgató kiszámíthatatlan zenei váltások egész sorát, stílusok és műfajok valószínűtlen keveredését élheti végig: balladák, groove-os szakaszok, blues témák, slágerszerű szösszenetek, hipnotikusan ismétlődő motívumok és pszichedelikus színek követik egymást. A trió számára a legbecsesebb mégis az a pop stílusjegyeit magán viselő dallamvezetés, amit helyenként zajok törnek meg, hogy a dallam helyett a hangszínek válhassanak dominánssá. Az együttest a francia és a belga jazzszíntérhez fűzik a legerősebb szálak: a francia származású zenekarvezető több mint egy évtizeden át élt Belgiumban, és a FUR is ebben az időszakban kezdte meg működését. Duret azóta bekerült az európai jazz vérkeringésébe, játszik például Daniel Erdmann Thérapie de couple nevű sztárszextettjében.