Trió Kontraszt A feledésbe merült idő rejtélyes képfoszlányai

BMCCD290 2020

A 2011-ben alakult Trio Kontraszt harmadik BMC-lemeze, A feledésbe merült idő rejtélyes képfoszlányai a zenekarvezető-zongorista Kovács Tickmayer István zenei emlékkönyve. Mint Szindbád utazgat az időben, régi korok szétterülő nyugalmával lapozgat élete fejezetei között az újvidéki időktől, a budapesti szabadzenei iskolán keresztül, a hollandiai tanulmányokig, így kerül egymás mellé a szabad- és kortárszene, a tánczene, valamint a jazz nyelve. Kísérői hiteles tanúk: Grencsó István szaxofonos régi zenésztárs, Miklós Szilveszter pedig vajdasági születése révén és szabadzenei beágyazottsága okán is egy nyelvet beszél Tickmayerrel. Ez a nyelv pedig maga a zenei többnyelvűség.


Előadók

Kovács Tickmayer István – zongora, preparált zongora, Hammond C-3 orgona, Fender Rhodes 73 zongora, v-hangszerek, sampling & sound processing, e-gitár (7), e-basszus (8)

Grencsó István – tenor- és szopránszaxofon, klarinét, basszusklarinét, fuvola

Miklós Szilveszter – dob, ütőhangszerek


Produkciós adatok

Valamennyi darab Kovács Tickmayer István szerzeménye
A felvételt 2019. július 31. és augusztus 3. között Kiss Zsolt készítette a BMC Stúdióban, Budapesten
Keverés és master: Kovács Tickmayer István

Borító: Huszár László / Greenroom

Producer: Gőz László
Label manager: Bognár Tamás
A felvételt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta


Ajánlók

Steven Loewy - The New York City Jazz Record (en)

Michael G. Nastos - (en)

Vincent Cotro - Jazz Magazine - CHOC (fr)

Claude Loxhay - jazzhalo.be (fr)

Pierre Durr - Revue & Corrigée (fr)

Mathias Bäumel - Jazzzeitung (de)

Matti Komulainen - Hifimaailma (fin)

Hans-Jürgen Schaal - Fidelity (de)

Ján Hocek - skjazz.sk (sk)

Olasz Sándor - Riff.hu (hu)

Dr. Nagy Sándor - Jazzma.hu (hu)

Csabai Máté - Fidelio

Komlós József JR - Alföldi Régió Magazin (hu)

Máté J. György - Jazznoise (hu)


3500 HUF 11 EUR

Trió Kontraszt: A feledésbe merült idő rejtélyes képfoszlányai

01 A varázsló kertje (In memoriam Márta Kurtág) 6:23
02 Dark Ramifications 4:35
03 Different Divisions and Rags 6:35
04 A Duna-parti jégszilánkok éji dala 4:30
05 Passamezzo zoppo 4:57
06 Szindbád valcer 9:55
07 Nocturnal Zones 8:32
08 A varázsló kertjében 4:45
09 Trash Tango 3:26
Teljes idő 53:41

Online terjesztők listájaA HANGOK BOTANIKUS KERTJE
 
Csáth Géza, aki előszeretettel hangoztatta, az ópiummal milyen hatékonyan tudja kicselezni az időt, gyakran az írást is időutazásra használta. Tegyük föl, hogy nem csak visszafelé, a gyermeki tudat labirintusába, de előre, a jövőbe is be-be tudott nézni a betűk ablakain keresztül, és most, amikor írói alteregói, a Vass-fiúk belépnek a varázsló kertjébe, (lásd azonos című novelláját) a bódító virágillat mellett valami hasonlóan érzéki élmény éri őt: a zöld zsalus ablakok mögül zongoraszó hallatszik. Csáth talán meglepetten konstatálná, hogy, miként ő a betűket és szavakat, úgy ez a valaki a zongorabillentyűket képes dimenziókapuként használni.
 
Irigykedve figyelné, hogy a hangok titokzatos varázslójának még a leírt szó erejére sincs szüksége ahhoz, hogy a tudatalatti árnyékosabb tereibe bevezessen, és ott elidőzzön, majd meglepetésszerűen lámpát gyújtson, villódzó-vibráló fényfestményt vetítve az érzékelt valóság foszlányaiból a tudat poros falára. A vajdasági író – aki korábban hegedűművésznek készült – amúgy is tiszteletteljes csodálattal szólt idevágó esszéiben a zenészekről, akiknek művészete önreferenciális, és mindenféle előzetes ismeret nélkül is zsigerileg hat.
 
Felételezzük, hogy most mégis egy olyasvalakivel találja magát szemben fiktív írói világának még fiktívebb meghosszabbításában, aki 2020-ban a lemezén két kompozíciójával is rá, és erre a bizonyos szabadkai kertre utal, és aki nem mellesleg néhány kilométerre tőle, Újvidéken született. Az immár több évtizede Franciaországban élő Tickmayer István a Trió Kontraszt jelen lemezére csupa olyan kompozíciót ültetett, amik hasonlóképpen oltják egymásba az alkotó fantázia múltját és jelenét, mint amilyen plasztikussággal Csáth Géza képes volt ebben a korai novellában egymásra vetíteni a gyermeki asszociatív, és a felnőtt művészi tudatműködést. Ahogy a varázsló kertjében is „százféle virágillat tevődött össze”, úgy ebben az ültetvényben is olyan fajok teremnek egymás mellett, amik ebben a társításban legfeljebb egy zenei botanikus kertben volnának fellelhetők. Mintha bambusz nőne egy nyírségi ősalmás közepén. Itt mégis életképes oltvány születik a szabad- és kortárszenéből, az alkalmazott színházi- és tánczenéből, valamint a jazzből, na meg azokból a (mű)fajokból, amiket hiába keresünk a zenei határozóban.
 
A dolog nyitja talán éppen az a térbeli és időbeli távolság, amivel itt a zenei elbeszélő, Tickmayer, műve belső valóságát kezeli. Térbeli, mert – ahogy arra már ő is korán ráeszmélt – határon túli születése révén alapélménye a kultúraközöttiség, ami nemcsak a beszélt, de a zenei nyelvek tekintetében is meghatározta identitását. „Lassan, de biztosan felismertem, hogy professzionális idegen lettem. (...) Mostanra ez a természetes létállapot, ez a „közöttiség”, és az, hogy egy kissé mindkét oldalon idegen vagyok, tudat alatt, de magától értetődően befolyásolta egész személyiségemet és zenei nyelvemet” – olvashatjuk ide vonatkozó gondolatait a Somewhere…in...Between című esszéjében. Ha visszamegyünk a varázsló házába, előfordulhat, hogy éppen 1997 nyarán találjuk ott őt, amint Kurtág György: Hat darab harsonára és zongorára című művének ősbemutatójára gyakorol, és ebben a pillanatban még egészen szürreálisnak hat számára a   kontraszt, ami a burjánzó vajdasági kert virágillata, és az ősbemutató leendő helyszíne, az amszterdami koncertterem eleganciája között feszül. Belegondolva nagy távolságokat foghatott át olyankor is, amikor például a Hágai Királyi Konzervatóriumból vakációra hazautazott, és a családi ebéd után a rádió szerb adásában meg-megütötték fülét a balkáni ritmusok és hangskálák. Úgy képzelem, ez a sokféle szín először akkor került helyére a belső palettán, amikor Budapesten Szabados György holdudvarában találta magát, ahol triója alapító tagjait, Grencsó István szaxofonost és Geröly Tamás dobost is megismerte, igaz, mára utóbbi helyén a fiatalabb generáció képviselőjét, a kiváló Miklós Szilvesztert találjuk. Mostanra viszont ez a népzenei gyökerű, szabadzenei iskola és nyelv is egy lett a kert megannyi színe közül. Mindezt az időbeli távolság is indokolja.
 
Tickmayer István magát ugyanis a beethoveni típusú zeneszerzők közé sorolja, vagyis azokhoz, akik a mozarti gyorstollúakkal szemben éveken át együtt élnek a művükkel, a végsőkig csiszolgatják, tökéletesítik azt, mintha csak saját életük filmzenéjét írnák jelen időben. E lemezen is több évtizede elültetett zenei palántákból lett az, ami, de a kertész munkája immár egy bonsai mesterére hasonlít, aki elképesztő irányokba képes hajlítani az organikus matériát. Meg aztán ott vannak a zenésztársak, és a Pillanat, akik metszőollójukkal folyamatosan lesben állnak, és a legváratlanabb módokon indítják el új irányba a zenei indák növekedését. Az éveken át tökéletesített, írott zene, ha úgy tetszik, a kompozíciók gyökérzete biztosítja az erőt e lemez darabjaihoz, amik így nemcsak az improvizáció, de az újbóli és újbóli hallgatás próbáját is kiállják, sőt kívánják is azt a nagy horderejű szelet, a zenésztársak provokatív jelenlétét, amiben megerősödhetnek.
 
A szerző pedig most, hogy felnevelte ezeket a csemetéket, könnyű lélekkel és biztos kézzel vágja le a virágokat, és nyújtja át azokat zenésztársaival a hallgatónak. Van ebben keserédesség, de az élet és a művészet végességtudatából származó irónia is. Ez a halkan zümmögő, és az egész zenei kertben szinte észrevétlen bogárként jelenlévő humor az, ami miatt a hallgató nem tud nem odafigyelni a darabokra, és ami folyamatos éberségre készteti őt. Tickmayer nagyvonalú szerző, aki nem veszi túl komolyan magát annak ellenére sem, hogy a spontaneitás és szabadság álcája mögött gondosság és kimunkáltság, évek lelki és szellemi munkája rejlik. Így, miként a Csáth-novella végén is elszáll a Vass-fivérek melléről a varázsló virágainak nyomasztó illata”, miközben a kertből a villámfényes főutca felé veszik az irányt, úgy itt is a tangó és a tánczenei formák elevensége, a rajzfilmzenék eseménydús játékossága, valamint a nosztalgia pasztellszínű árnyalatai maradnak meg végül a hallgató emlékezetében.
 
Szász Emese

Kapcsolódó albumok