Balázs Elemér Group Refracting sounds

BMCCD106 2004

Az album nyerte 2005-ben a Fonogram díjat „Az év hazai jazz albuma” kategóriában

A Refracting sounds – sorrendben a harmadik Balázs Elemér Group-lemez – egy újabb pillanatfelvétel arról az útról, amelyen a zenekar megalakulása óta halad, s ez alkalommal még inkább kirajzolódik egyéni látásmódjuk, hiszen az albumon kizárólag saját szerzemények találhatók.


Előadók

Balázs Elemér Group:
Balázs Elemér - dob
Balázs József - billentyűs hangszerek
Juhász Gábor - gitár
Glaser Péter - nagybőgő
Dés András - ütőhangszerek
Winand Gábor - ének
Hajdu Klára - ének

Dés László - szopránszaxofon (8, 11)
Czvikovszky Gábor - trombita (2, 7, 14)
Borbély Mihály - tárogató (10)
Lukács Miklós - cimbalom (10)


Produkciós adatok

Szerzők: Balázs József (1, 2, 11, 13, 14); Balázs Elemér (3, 8); Balázs Elemér és Balázs József (5, 7, 10); Juhász Gábor (4, 9); Juhász Gábor és Dés András (6); Juhász Gábor, Winand Gábor és Dés András (12)
Felvétel: Studio 202, Budapest, 2004
Felvétel, keverés és mastering: Glaser Péter
Borító: Yasar Meral - Szilágyi Lenke fotóinak felhasználásával

Portréfotó: Huszti István
Art-Smart: GBMY

Producer: Gőz László

Készült a Credit Suisse, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával.


Ajánlók

Félix Marciano - Jazzman ** (fr)

Juan Carlos Abelenda - Tomajazz.com (es)

Jávorszky Béla Szilárd - Népszabadság (hu)

Pallai Péter - Gramofon **** (hu)

Galamb Zoltán - Ekultura.hu (hu)

Olasz Sándor - Rockinform (hu)

Bori Erzsébet - Amaro Drom (hu)

Laczkó Krisztián - Hajdú-Bihari Napló (hu)


11 EUR 3500 HUF

Balázs Elemér Group: Refracting sounds

01 Elf 5:47
02 Peach tree 5:05
03 Balkan sky 2:16
04 Dream journey 1:43
05 Deep colours 4:52
06 Open your mind 3:13
07 Going to America 3:53
08 Refracting sounds 3:28
09 Jaipur garden 5:55
10 Homecoming 4:16
11 King’s farewell 4:15
12 Breaking up 3:39
13 Strange silence 3:04
14 After the storm 6:04
Teljes idő 57:30

Online terjesztők listájaBalázs Elemér, Magyarország egyik legelismertebb jazzdobosa 4 éve alakította zenekarát. A csapat eredeti felállása 2004 elején módosult, a zenekarvezető törekvései azonban mit sem változtak: muzsikustársaival együtt egy olyan hangzásvilág megalkotásán fáradoznak, mely csak rájuk jellemző. Zenéjük meghatározó eleme a női és a férfi énekhang kontrasztja, melyek egyben kiegészítik egymást. A zenekar rendszeresen turnézik Magyarországon, és a nagy fesztiválok állandó résztvevője. A nemzetközi porondon is letették névjegyüket: nagy sikerrel koncerteztek Berlinben, Hágában, Londonban, Bécsben. Első lemezük, az Around the world című album (BMC CD 064), amelyen Dresch Mihály és David Yengibarjan a vendégmuzsikusok, Pat Metheny ajánlásával jelent meg 2002-ben. Egy évvel később készült el második CD-jük Our worlds beyond címmel (BMC CD 086), amelyen Dés László, id. Balázs Elemér és a nagy amerikai altszaxofonos, élő legenda Charlie Mariano is közreműködik.

A Refracting sounds – sorrendben a harmadik Balázs Elemér Group-lemez – egy újabb pillanatfelvétel arról az útról, amelyen a zenekar megalakulása óta halad, s ez alkalommal még inkább kirajzolódik egyéni látásmódjuk, hiszen az albumon kizárólag saját szerzemények találhatók. A számok erős képszerűsége nem utolsósorban azzal magyarázható, hogy egy részük eredetileg a Salamon András által rendezett Getno című film zenéjeként íródott, illetve a képek által ihletett improvizációkból formálódtak – az innen származó inspiráció a többi dal születésénél is jelentős volt. A Balázs Elemér Group két korábbi lemezéhez képest a Refracting sounds-on némileg nagyobb szerep jut a kamarazenélésnek: a duók és triók bensőséges hangulatot árasztanak, s rajtuk a muzsikusok személyiségük rejtettebb zugait is feltárják a hallgató előtt.


Balázs Elemér – dobosként és zeneszerzőként – immár másfél évtizede meghatározó alakja a magyar jazzéletnek, s 1995 óta zenekarvezetőként is működik. Játszott a No-Spa zenekarban, oszlopos tagja volt a Trio Midnightnak, és állandó dobosa a Creative Art Ensemble-nak. Részt vett számos nemzetközi jazzfesztiválon, egyebek közt Perugiában, Marciacban, Nürnbergben, Zürichben, Münchenben, Koppenhágában, Tallinban; dolgozott Anette Lowmannel, Stepko Gutt-tal, Zbigniew Namyslowskival, Jukka Perkóval, Paolo Fresuval, Stephane Belmondóval, Gerard Presencerrel, Steve Houbennel, Lee Konitzcal, Art Farmerrel, Pat Methenyvel és Al Jarreau-val. Balázs Elemér szólókarrierje két főbb szakaszra osztható: triójával, illetve kvintettjével három lemezt készített, 1995-ben a Fly birdöt, 1997-ben a My new wayt, majd 2000-ben a BMC gondozásában elsőként megjelenő Always that momentet, melyet a Gramofon magazin kritikusai az Év Magyar Jazz-lemezének választottak. A Balázs Elemér Groupot immár négy éve vezeti.

Balázs József, a fiatal generáció egyik legtehetségesebb zongoristája, testvére My new way című lemezén mutatkozott be. Játszott többek közt Erik Truffaz-val, Stephane Belmondóval és Steve Houbennel. A Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Versenyen 2. helyezést ért el, az 1999-ben alakított Bop Machine zenekarral pedig a Krakkói Jazz Juniors Versenyen indult, ahol a legjobb szólista díját nyerte el. Saját trióját 2001-ben alakította, melyben Orbán György és Glaser Péter bőgőzik felváltva és bátyja, Elemér dobol. Mostanában quartettben is játszik, rendszeres szólista vendégekkel. Kivételes zeneszerzői képességeiről nemcsak saját együttesében, hanem a Refracting soundson is tanúbizonyságot tesz.

Juhász Gábor dolgozott többek közt Binder Károllyal, alapító tagja volt a Tin-Tin Quartetnek, meghatározó muzsikusa Lantos Zoltán Mirrorworldjének. 1990-ben hozta létre az Off Course zenekart Barcza Horváth Józseffel és Szakcsi Lakatos Róberttel, s 1999-ben Street of secrets címmel született meg első lemezük, melyet 2002-ben egy újabb CD követett Erik Truffaz vendégszereplésével (Tales of the lighthouse). Nemzetközi hírű partnerei közt volt még Archie Shepp és Iain Ballamy. Fesztiválok egész során fordult meg szerte a világon, köztük Delhi, Jaipur, London, Frankfurt, Nürnberg, Lipcse, Berlin és Udine voltak a legemlékezetesebbek. 2002-ben a Gramofon magazin kritikusai neki ítélték a Magyar Jazz Díjat. Első szólólemeze, a 60/40 2004-ben készült el, melyen a legendás trombitás, Palle Mikkelborg és a kitűnő hárfás, Helen Davis voltak a vendégei.

Glaser Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus, illetve jazzbőgő szakának elvégzése óta keresett session-zenész, sokféle formációban szerepelt már. Dolgozott többek között Gadó Gáborral, a Handmade zenekarban Mohai Győzővel és György Mihállyal, valamint a Farkas Mihály által vezetett Silent Way zenekarral – ez utóbbi albumainak stúdiómunkálatai szintén az ő irányításával készültek. Hangmérnöki munkáját dicséri a Getno című film zenéje is. Balázs Elemérrel régóta dolgozik együtt, a Balázs Elemér Groupban Szandai Mátyás helyét vette át.

Dés András elismertsége rendkívüli tehetségének és nyitottságának köszönhetően egyre nagyobb. Klasszikus ütőhangszereken kezdte tanulmányait, majd a különböző népzenék felé fordult. Nemrégiben diplomázott a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem Jazz Tanszékén. Játszott és lemezeket készített Frank Londonnal és Dave Liebmannel, a Budapest Jazz Orchestrával, a Bosambo Trióval, Erik Truffaz-val és az Off Course-szal, a Kaltenecker Trióval, valamint Palle Mikkelborggal és Juhász Gáborral. Számos film- és színházi zene felvételén közreműködött.

Winand Gábor egyedülálló énekhangjának köszönhetően a magyar jazzélet talán legtöbbet foglalkoztatott énekese. Dolgozott egyebek közt az ESP Grouppal, két éven keresztül a Trio Stendhal vendégművésze volt, játszott Gadó Gábor egykori zenekarában, a Joyban, a Brass Age-ben, Vukán György CAE triójában és a Class Jazz Bandben, valamint a Bosambóban. Rendszeresen hallható felesége, Elsa Valle énekesnő oldalán kubai jazzprodukciókban. Már első szólólemeze, a Corners of my mind óriási sikert ért el: Franciaországban az év lemeze lett a Jazzman magazin kritikusainak szavazata alapján. Második albuma, a 2003-as Agent spirituel az elsőhöz hasonlóan Gadó Gábor szerzeményeiből áll, s fogadtatása szintén rendkívül kedvező volt. Legfrissebb, Different garden című CD-jén Gadó mellett Bacsó Kristóf szaxofonos kíséri.

Hajdú Klára Szegeden öt éven át tanult jazzéneket. Két éve a Bartók Béla konzervatórium jazztanszakán tanul jazzének szakon. 2001-ben a Sony Tehetségkutató Versenyen szólóének kategóriában első, az összesített versenyben pedig harmadik helyezést ért el. A tv2 Megasztár versenyében a legjobb 16 énekes között végzett.

Kapcsolódó albumok